Kleine verhalen, tips of gewoon hersenspinsels. Niet altijd wetenschappelijk onderbouwd, dus je kunt er helaas geen rechten aan ontlenen. Bijvoorbeeld over dominantie, alfamannetjes, de baas of leider zijn, quick fixes en natuurlijk video games.


Kop in ‘t zand?

Veel probleemgedrag zoals najagen van katten, konijnen, maar ook fietsers of auto’s is (gedeeltelijk) instinctief. Ombuigen van het gedrag is dan vaak lastiger. De hond handelt eerder dan dat hij er over nadenkt. Het is dus niet zo dat hij zijn kop in het zand steekt zoals sommige eigenaren denken.

Najagen katten, honden, fietsers, brommers, auto's.
Wil de hond echt niet luisteren?

“Videogame”

Wandelen is voor sommige eigenaren van een hond met probleemgedrag net een videogame. Anticiperen is belangrijk om triggeren van het probleemgedrag zo veel mogelijk te voorkomen:

Let er op dat je niet zomaar de deur uitloopt en zo plotseling tegen een prikkel aan loopt. Voorkom smalle stegen en paden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor om de hoek lopen. Probeer altijd een veiligheidsmarge in te bouwen door bijvoorbeeld eerst zelf te kijken of door de bocht bijvoorbeeld heel ruim te nemen. Gebieden met loslopende honden daar heb je minder controle over de situatie. Elke keer als je een incident hebt betekent dat namelijk een flinke stap achteruit in de training. Laat de hond daarom ook niet te ver vooruit lopen waardoor de hond prikkels eerder ziet dan jij.


Fix it!

Soms wordt gedacht dat de hondentrainer degene is die het probleem komt oplossen. Hij komt de hond zogenaamd “fixen”. Degene echter die de meeste energie in de hertraining of therapie moet stoppen is degene die het meest met de hond omgaat. In de meeste gevallen is dit de eigenaar van de hond. De therapeut of trainer geeft uitvoerbare adviezen. De uitvoering ligt bij de eigenaar zelf. Uiteraard kunnen praktische oefeningen wel worden gedemonstreerd tijdens een bezoek.

Iedereen is betrokken. Samen kom je tot een oplossing.


Een ‘agressieve hond’

Je hoort het wel vaker: “Die man heeft een agressieve hond” of “Die hond is agressief”. Agressie is gedrag en behoort dus niet per definitie bij de hond. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een hond 99% van de tijd helemaal geen agressief gedrag vertoont. En dat hij eens in de zoveel tijd gromt of bijt. De hond vertoont dus (slechts) 1% van de tijd agressief gedrag. Deze hond bestempelen als ‘een agressieve hond’ is echter niet correct.

Aan gedrag kun je gelukkig werken. De agressieve hond bestaat echter niet.