Mijn hond blaft veel!

Eigenaren die een hond hebben die veelvuldig blaft kunnen daar flink last van hebben. Het kan moeilijk te doorbreken probleemgedrag zijn. Een hond kan blaffen naar andere honden, naar mensen, naar bezoek, bij elk geluid dat hij hoort, in de bench of als hij zich buitengesloten voelt. Het kan komen door spel, opwinding, frustratie of omdat je hond iets wil ‘vragen’. En hier houdt het zeker nog niet op.

Het is belangrijk om het type blaf te leren herkennen, want als je weet welke type blaf er speelt dan snap je je hond beter en kun je gerichter de juiste tools inzetten en ben je beter in staat het gedrag te verminderen of om te buigen. Hieronder enkele van de meest voorkomende soorten.

Territoriaal en waaks blaffen

Je hond blaft bij geluidsprikkels, om indringers te verjagen of om jou te waarschuwen. Dan is het belangrijk om te erkennen dat hij het wellicht héél erg spannend vindt! Een optie is om dan je hond bij je te roepen en te nemen en hem bijvoorbeeld met een rustige massage gerust te stellen. Je kunt hem ook met je stem gerust stellen, echter het is beter om hem niet te betuttelen of zodanig hoog te gaan praten dat je je eigenlijk anders gedraagt dan dat je normaal zou doen. Het beste is om rust uit te stralen en een veilige haven te bieden.

Gebruik hiervoor simpele beloningsgerichte oefeningen om kort de spanning te doorbreken óf geef een Kong op momenten dat er langdurig medium ‘afleiding’ moet zijn. Indien het te moeilijk is voor de hond of voor jou kun je beter managen. Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je hond een wandeling kan doen met een vertrouwd iemand op het moment dat die onbekende verzekeringsadviseur of schoorsteenveger over de vloer komt.

Lees hier ook het artikel ‘Mijn hond is zo waaks!‘.

Masseren of steun geven en bij je nemen om gerust te stellen is een goede optie indien je hond iets erg spannend vindt.

Blaffen vanuit angst, bezorgdheid (conflict)

Als je hond blaft vanuit angst. Kun je hem net in ieder geval net als hier boven genoemd steunen. Je kunt hem bij je roepen of bij hem gaan zitten en contact met hem zoeken. Niet anders praten dan normaal, maar je kunt wel iets op een normale toon zeggen (zodat je niet de aandacht op de angst zelf vestigt).

Deze oorzaak vergt vaak maatwerk. Neem bij twijfel gerust contact op.

Afdwingen of opdringerig ‘vragen’

Hiervoor wil je doorgaans je hond meer ‘Zelfbeheersing’ aanleren. Een duidelijk voorbeeld is dat als een hond blaft, omdat hij wil dat je de bal gooit. Als je de bal dan gooit dan is de kans dat hij volgende keer weer blaft groot. Beter is om stilte uit te lokken of een oefening te laten uitvoeren die rust creëert zoals een ‘zit’ of een ‘lig’. Gooi de bal pas weer als je hond minimaal 3 of meer seconden stil is.

Blaffen vanuit opwinding, frustratie of spel

Als je hond blaft vanuit opwinding dan is het belangrijk om de prikkel die dit gedrag veroorzaakt te achterhalen. Soms is dat eenvoudig, zoals als er bijvoorbeeld een favoriet persoon op bezoek komt. Je kunt dan aansturen op rust met beloningsgerichte oefeningen zoals ‘zit’ of ‘lig’. Of je kunt je hond even rustig op zijn plek sturen.

Simpele oefeningen die aansturen op rust zoals ‘zit’ en ‘lig’ wel altijd belonen om de hond te helpen makkelijker uit zijn hoge emotie te komen. Liefst is je hond eerst minimaal 3 seconden stil voordat je beloond. Let erop dat je het niet te moeilijk maakt. Als de opwinding erg hoog is dan is het heel erg lastig voor een hond om stil te zijn. Begin met korte stiltes en als dat goed gaat uitbouwen naar langere periodes van stilte en rust. Inzetten van een zoekspel is vaak ook een goed idee. Daarnaast kun je je hond ook een ‘stil’ oefening aanleren.

Blaffen als zij niet alleen kunnen zijn

Honden die blaffen, piepen of huilen (hoge vocalisaties), omdat zij niet alleen kunnen zijn vergen uiteraard een andere en geduldige aanpak. Het is belangrijk om rekening te houden met de emotie en het welzijn van je hond. Het beste is om in ieder geval je hond niet alleen te laten in situaties die hij nog niet aan kan. Controleer met een webcam hoe je hond zich gedraagt als hij alleen is om er zeker van te zijn hoe hij zich gedraagt als hij alleen thuis is. Laat je niet alleen leiden door een verhaal van de buren.

Blaffen door fysiek ongemak

Je hond kan ook blaffen, piepen of huilen als hij niet lekker in zijn vel zit oftewel fysieke problemen heeft. Het is dan noodzaak om voor onderzoek naar een dierenarts te gaan. Blaffen door medische oorzaak kan bijvoorbeeld door pijn, jeuk, een cognitieve of een geriatrische afwijking komen (geuit soms door repetitief en doelloos blaffen).

Soms spelen meerdere soorten blaf tegelijkertijd of door elkaar (lopen in elkaar over). Dat kan het wel lastiger maken. Echter door je hond beter te leren kennen zul je door de tijd heen het steeds beter kunnen inschatten.