Kun je een hond uitvallen afleren?

De meeste honden vallen uit aan de lijn. Uitvallen aan de lijn is vaker een probleem, omdat de lijn beperkt. De hond voelt minder controle, kan zelf minder beslissingen maken en voelt zich daardoor bijvoorbeeld minder veilig of gefrustreerd.

Je hond los doen is in de meeste gevallen geen optie, omdat dat kan leiden tot onveilige situaties. Of het leidt tot onprettige of ongewenste ontmoetingen bij honden of mensen. Ik werk veelal met BAT 2.0 en een lijn van 5 meter zodat er een tussenweg is tussen ‘los’ en aan de lijn lopen. De hond krijgt zelf veel meer controle en leert (op afstand) zelf keuzes te maken.

Ik krijg veel mails van mensen die hun hond uitvallen willen afleren. Een hond kan uitvallen naar een auto, een fiets of brommer. Maar een hond kan ook uitvallen naar mensen of honden. Ik krijg dan de vraag: ‘Hoe leer ik het hem af?’

Als de hond genoeg afstand tot een prikkel heeft kan hij leren zelf beter keuzes te maken. Als de hond dichtbij is kun je vaak alternatief en onverenigbaar gedrag aanleren voor het uitvallen. Eigenlijk nog belangrijker is om te focussen op de emotie die de hond krijgt bij het zien van een hond en deze te veranderen. Bij een negatieve emotie zoals angst of frustratie kan een hond gaan uitvallen. Als je die emotie (geconditioneerde emotionele response) kan veranderen door oefeningen dan kan het (gewenste) gedrag volgen.

Als je de emotie weet om te buigen naar een positieve dan is het dus mogelijk dat jouw hond niet meer uitvalt naar voor hem aversieve prikkels!

Het is wel belangrijk om je hond ‘veilig’ te houden zodat hij bij voorbaat al niet de neiging krijgt om uit te vallen. Zorg in eerste instantie in ieder geval voor genoeg afstand zodat de oefeningen die je doet succesvol verlopen. Zo kan de nieuwe emotie en het bijbehorende gedrag in de toekomst het nieuwe normaal worden. Neem gerust contact op voor vragen of als je begeleiding wilt hebben om het uitvalgedrag van je hond te verminderen.